A konyhabútor vásárlás nagyon összetett és a látszatnál sokkal nehezebb feladat. Nagyon sok szempont figyelembe vételével dönthetünk csak helyesen úgy, hogy hosszú távon is örömöt találjunk konyhánkban. Ma már számtalan konyhastúdió és multinacionális cég óriási választékban kínál konyhabútorokat. Rengeteg idő lenne mindet felkeresni tájékozódás céljából.

Hogyan is kezdjünk hozzá? Először is el kell döntenünk a következő kérdéseket...

Elsősorban figyelnünk kell a konyha stílusának meghatározására, aminek többnyire harmonizálnia kell a lakás többi berendezési tárgyával. Különös figyelmet igényelnek az amerikai típusú konyhák, mivel ezek közvetlenül a nappali részét képezik. Például egy antikolt, rusztikus konyhaszekrény, ami csodálatos tud lenni egy megfelelő környezetben, viszont ízléstelen összhatást kelthet egy ultramodern nappaliban. Tehát a konyha tervezésénél nem csupán a konyha szépségét kell figyelembe vennünk, hanem a már meglévő vagy az esetleg későbbiekben megvásárolandó egyéb berendezési tárgyak stílusát is. A stílus kiválasztása szintén elég összetett feladat, döntésünk rendszerint évekre meghatározza lakásunk szépségét. Ügyelnünk kell arra, hogy az éppen aktuális divatirányzat mennyire áll közel szívünkhöz, ugyanis ha csupán a divat alapján döntünk, annak változása esetén könnyen megbánhatjuk döntésünket. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy döntésük külső behatás nélkül önmagunkat tükrözze.

Minden jog fenntartva: Estilo Design konyhastúdió  2012, Miskolc
Az oldalt készítette: Kiss Sándor  www.visualcenter.hu

A multinacionális cégeknél készen beszerezhető konyhák legtöbbször nem fedik a saját egyedi elképzeléseinket, másrészt majdnem lehetetlen méretben pont a nekünk valót megtalálni. Azon kívül sokszor silány minőségű anyagokból összeállított szép modern designú konyhák drágán kerülnek értékesítésre. Miután a vevőtől természetesen nem várható el a konyha alapanyagainak minőségi ismerete egy drágán megvásárolt, szép konyha későbbiek folyamán sok bosszúságot okozhat. Nem is beszélve arról, hogy a készen vásárolt konyhák nagy része lapra szerelt állapotban kerül eladásra, aminek összerakása nagy szakmai tapasztalatot igényel, nem is beszélve a beépítésről, ami szintén nem kis munka és nem kevés plusz kiadás. Erre megbízható, ügyes csapatot találni megint nem könnyű, és sok utánajárást igényel, mert egy esetleges rossz választás rossz beépítést eredményez, ami esztétikai problémákat is vonhat maga után. Tehát a mi véleményünk szerint mindenképpen a készítetés a megoldás. Ugyanis ebben az esetben egy jó szakember figyelembe veszi a lakás egyedi sajátosságait, és ehhez készíti el a konyhát (például a vízkiállás hol helyezkedik el, hol vannak konnektorok, hol van a gázkiállás, a fal dőlése, esetleges derékszögtől való eltérése, a rendelkezésre álló felület teljes kihasználhatósága). Ami még szintén nagyon fontos az esetlegesen előforduló hibák esetén nincs egymásra mutogatás, ugyanis a gyártó és a beépítő ugyanaz.

Tudnunk kell, hogy az árat nagymértékben befolyásolja a bútorokhoz felhasznált anyagok összetétele. A jó ízlés nem feltétlenül kerül sokba, viszont több pénzből is lehet ízléstelen dolgokat kreálni. A legdrágábbak a tisztafából készült szekrények, ezen belül a fa típusa is óriási árkülönbségeket produkálhat, például nem mindegy, hogy valami fenyőfából, vagy diófából készül. Ezen kívül nem mindegy még a fa tökéletes felületkezelése, ami kisipari módszerrel majdnem lehetetlen. A fejlettebb nyugati társadalmakban általában az egész konyha fából készül, ami nem feltétlenül jó. Sokkal tartósabb és hálásabb, ja és persze olcsóbb, ha a korpusz bútorlapból készül és csak a látható oldalak, végek, frontok készülnek tiszta fából. Hasonló fahatás érhető el az amúgy nagyon jó strapabírású mdf anyagokkal, ami lehet műanyag fóliával bevonva, vagy festve. Ez ma Magyarországon a leginkább elfogadott, és kedvelt bútorgyártási technológia. Szinte bármilyen fautánzat és szín beszerezhető, emellett jóval olcsóbb, mint a fa, és tartósságát tekintve is megállja a helyét.

Hasonló döntést kell hoznunk, mint mikor személygépkocsit vásárlunk, itt is el kell döntenünk, hogy a saját kényelmünkre mennyi pénzt szeretnénk áldozni, ugyanis ezek az extrák külső szemlélő számára legtöbbször láthatatlanok, ugyanis külső ránézésre nem különbözik egymástól két ugyanolyan, de egy extra felszerelések nélküli és egy full extrával felszerelt konyha, viszont árban akár dupla annyiba is kerülhet. Ma már rengetegféle extrafelszerelés vásárolható konyhákhoz, aminek nagy része sokszor bizony használat szempontjából felesleges. Tehát ugyanúgy, mint a gépjárművünknél ezt a döntést csak mindenki önmaga hozhatja meg.

Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését, és szeretne okosan vásárolni, esetleg kérdések fogalmazódtak meg Önben, keressen minket bizalommal, szakértelmünkkel továbbra is az Önök rendelkezésükre állunk.

menu
facebook

Bemutatóterem: 3529 Miskolc, Soltész Nagy K. u. 84     E-mail: kftszemawin@gmail.com
Tel: Szemán András: 06-70/77-39-080    

Semmiféle képen sem olyan asztalossal, aki szóbeli megbeszélés alapján látványterv és szerződés nélkül, irreálisan olcsón vállalná el a munkát! Inkább keressünk egy már több éve működő konyhastúdiót, ahol meg tudjuk nézni az eddigi referencia anyagokat, korrekt szerződést kapunk pontos látványtervvel, amiben benne foglaltatik részletesen mindaz, ami a későbbiekben segít elkerülni a konfliktusokat. Jó tudni, sokszor az előkelő helyen található sok alkalmazottal dolgozó, menő konyhastúdiók árai néha több százezer forint különbözetet is jelenthet a vásárlónak, ugyanis egy adott konyhabútor elkészítéséhez szükséges alapanyagok beszerzése minden konyhabútorgyártással foglalkozó cég számára nagyjából azonos költséget jelent az eladási árakban jelentkező óriási különbség csak a cégek által alkalmazott haszonkulcsban mutatkozik meg. Nem feltétlenül kapunk jobb minőséget egy híres, jól bereklámozott, magas önköltségű cégtől, mint egy kisköltségű, lelkes, de nagy szakértelmű vállalkozástól.